Сумата е 21 лв./дка - с 10% повече от миналата година700

...
Сумата е 21 лв./дка - с 10% повече от миналата година700
Коментари Харесай

700 млн. лв. трябва да постъпят по сметките на българските земеделци утре

Сумата е 21 лева./дка - с 10% повече от предходната година

700 млн. лева би трябвало да постъпят по сметките на българските земеделци на следващия ден. На 16 декември се чака да бъде подредено най-голямото заплащане за годината по така наречен директни дотации на повърхност.

Основната ставка ще бъде с 10% по-висока от предходната година - към 21 лева./дка, заяви шефът на фонд “Земеделие ” Васил Грудев. Причината за покачването са трансферирани 140 млн. лева от бюджета за идната година, които ще бъдат платени предплатено в този момент. Целта е българските фермери да бъдат подкрепени за тежката година поради суша и пандемия.

В сряда се чака да бъде платена сумата по предварителните калкулации от пласта с възможни за подкрепяне площи. Окончателното доплащане ще стане сред 1 и 10 юни следващата година.

Над 800 хиляди лева преведе фонд “Земеделие ” в понеделник за изкупуване на български плодове и зеленчуци. Помощта по схемата “де минимис ” получиха 15 преработвателни предприятия.

Над 170 хиляди лева бяха платени и на животновъди за реализирането на българско говеждо месо. Помощта се дава за животни, които са заклани и продадени сред 1 август и 18 ноември. Размерът на дотацията е до 150 лева на заклано говедо.

От новия програмен интервал ще има известни промени в заплащанията за стопаните. За младите остава възрастовото ограничаване от 40 години, които не би трябвало да са навършили в годината на първо подаване на заявката за тази скица. Не се трансформира и изискването за интервала на основаване на стопанството - не повече от 5 година преди кандидатстване по схемата.

Плановете са да се резервира и оптималният предел за площи от 300 дка, за които се дава надбавката за млад фермер. Новото е, че се предлага въвеждане на годишно възходяща ставка.

Планира се и значима смяна за така наречен преразпределително заплащане. В момента то се получава от всички стопани за първите 300 дка от декларираните площи. Ограничението за 300 дка ще остане, само че се вкарва и второ - тази помощ да получават единствено дребни и междинни фермери, чиито стопанства не са по-големи от 5000 дка.

България ще продължи да ползва държавната помощ за отстъпка от акциза върху горивото за аграрни потребности до 2023 година, оповестиха в понеделник от земеделското министерство. Годишният бюджет по схемата ще бъде повишен от 84 на 100 млн. лева Това става допустимо след изменение на европейския правилник.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР